
När blir kolesterol ett problem?
Kolesterol utgör först ett problem när en rubbning leder till för höga nivåer, framförallt av "det onda" LDL-kolesterolet. Otaliga studier har visat en stark och oberoende koppling mellan LDL-nivåer och åderförkalkning där kolesterol lagras in i kroppens kärlväggar.
På sikt kan detta leda till sjukdomar såsom kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Som vid i princip alla sjukdomar spelar både ärftlighet (genetik) och livsstilsfaktorer såsom kost och träning en roll vid högt kolesterol.
Hur vanligt är det med högt kolesterol?
Högt kolesterol och framförallt för höga kolesterolnivåer i förhållande till en individs riskprofil är mycket vanligt. Data från Region Stockholms folkhälsorapport visar alarmerande siffror för åldersgruppen 50-65 år.
Varför får vi högt kolesterol?
Som vid i princip alla sjukdomar spelar både ärftlighet (genetik) och livsstilsfaktorer såsom kost och träning en roll vid högt kolesterol. Rimligtvis har inte våra gener ändrat sig i någon större utsträckning sedan livet på savannen, men däremot har vår miljö antagit nya former med en helt annan typ av kost och stillasittande livsstil.
Detta i kombination med att vi lever längre gör att vi exponeras för högre nivåer av kolesterol under längre tid och således hinner utveckla hjärt-kärlsjukdom.

Typer av blodfettsrubbningar
Blodfettsrubbningar kan delas in i ärftliga (nedärvda) och sekundära (orsakat av annat). De ärftliga rubbningarna kan bero på avvikelser i en eller flera gener och ärvs ned i släkten. De sekundära rubbningarna sker utifrån livsstilsfaktorer (kost, motion) och/eller i samband med vissa sjukdomar eller läkemedel. Även vid sekundära rubbningar spelar ärftlighet en roll men utgörs då av en kombination av många genvarianter.
Ärftliga rubbningar
De ärftliga rubbningarna kan bero på avvikelser i en eller flera gener och ärvs ned i släkten.
Genetiska mutationer
Familjehistoria av högt kolesterol
Tidigt insjuknande i familjen
Svårt att behandla enbart med livsstil
Sekundära rubbningar
De sekundära rubbningarna sker utifrån livsstilsfaktorer (kost, motion) och/eller i samband med vissa sjukdomar eller läkemedel.
Kost och motion
Diabetes, sköldkörtelsjukdom
Vissa läkemedel
Kombination av många genvarianter
